Gør rhododendronbedet flot ved beskæring.



1) Fjernelse af den visne blomsterstand.(deadheading) Fjernelse af blomsten efter at det begynder at visne ikke blot forbedrer plantens udseende, men giver energi til at lave nye vækst frem for at producere frø. På de fleste rhododendroner udføres en deadheading ved at knibe blomsterstilken af i bunden med et lille drej eller knæk. Det kan også udføres med en lille beskæringssaks eller med en lang druesaks. Pas på med at beskadige de nye knopper under blomsterstanden. Det vil være nemmest at deadhead tidligt, før nyvæksten er startet. Hvis planten ikke normalt laver frø, er denne proces unødvendig. Småbladede og blomsterrige planter sjældent har brug for deadheading. Mange af de eksotiske arter vi dyrker kan have fordel af at de ikke laver frø, idet hvis grenene er svage og vil gå til, hvis de laver frø (HE).

2) Vedligeholdelse Beskæring Fjernelse af døde, syge eller beskadigede grene kan ske når som helst, jo før jo bedre enten ved brug af saks eller sav. Vær sikker på at få skåret under den syge del og brænd skuddet eller smid det i skraldespanden. Brækkede eller døde grene skal klippes lige over et sovende øje. Der kan være grene der sidder inde i planten, der ikke kan se solen, der også kan fjernes, fordi de til sidst vil dø, men det vil jeg generelt ikke anbefale, da sårene kan være indgang for svamp, og planten trækker næring ud af disse grene(HE).

3) Formning Formbeskæring af rododendroner giver flottere planter. Afhængigt af helheden, er det vigtigt at planterne form er korrekt. For eksempel bør høje rhododendron ikke placeres, hvor de vil hindre udsigten til andre kønne områder. Alle rhododendron kan beskæres for at bevare deres naturlige udseende, men at forsøge at holde en kraftig voksende rhododendron lav er ikke praktisk. Formbeskæring skal ske i det tidlige forår til begyndelsen af sommeren, men ikke efter 1. juli. Senere beskæring vil fremme nyvækst, som ikke kan hærde inden den første frost og dermed giver frostskader i disse skud. Jeg foretrækker at formbeskære i februar eller marts. Tidlig beskæring vil sandsynligvis fjerne nogle blomster det første år, men vil sikre kraftigere blomstring det følgende år. Beskæring efter blomsterne visner er et andet alternativ, men kan reducerer næste års blomstring.

4) Foryngelsesbeskæring Når rhododendron bliver gamle mister de energi og er ofte åbne og klodsede. Som en konsekvens, mister de meget af deres værdi i haven. Foryngelsesbeskæring kan løse problemet. De storbladede rhododendron har mange sovende øjne, der kan blive tvunget til nyvækst. Men på nogle planter, kan de sovende øjne være degenererede og ikke levedygtige. Så der er en vis risiko for, at drastisk beskæring ikke bliver en succes. Men ved beskæring lige over levedygtige sovende øjne, kan nye sund vækst og form opnås. Generelt er planter med glat bark ikke egnet til kraftig beskæring (HE). Nogle anbefaler at skære en tredjedel af grenene ned i en treårig periode. Andre foretrækker at skære hele planten tilbage til den ønskede højde tidligt i sæsonen, før nyvæksten skyder. Det kan resultere i et tab af blomstrer det første år, men vil resultere i en bedre formede planter på kortere tid og vil give ekstra blomstring de næste år. En lille advarsel her, hvis planterne har et stort rodsystem, kan de producere for meget ny vækst. For at modvirke dette, kan man beskære rødderne ved at hugge 50 % af ved rodgrænsen. Dette vil skabe en ligevægt mellem top og rod. Efter ”Bill” på ARS Blog og oversat og opdateret (HE) af Hans Eiberg