Rhododendron lanatoides
R. lanatoides (Lanata). Træ 2-4 m. Blade lancetformede 9-11 x 2-3,2 cm og med tilspidset spids, med tykt beige-gulliggrøn uldent indument på undersiden. Den tætte blomsterstand består af 10-15 blomster som er hvide (sj. lysegule) til svag lyserøde med røde ganepletter. Blomstrer i Feb.-April. Vokser ved 3200-3650 i Tibet. Hårdfør i Danmark og eftertragtet art pga. det tætte indument. Er svær at pode på CW idet podekvisten ikke vokser.
Hans Eiberg
Det er interresant at bemærke at Chamberlain beskriver lanatoides ud fra 3 indsamlingsnumre: KW.5971, fra Nam La, og LS&E.1376 og 15006 fra hhv. Sobhe La og Taku Pu La, Pe; netop disse to sidste som Cowan også medtager i beskrivelsen af R. luciferum. Den eneste forskel Chamberlain angiver for at differentiere R. lanatoides fra R. luciferum (som han jo end ikke giver varietets-status) er at den har (3-)4-4,7 x så langt som bredt blad, mod R. luciferums 3 x så langt som bredt blad. Dette til trods for at Cowan beskriver bladlængden som 8,6-14 og bredden som 2-5. Dvs. op til godt 4 x så langt som bredt. Jeg har målt blad-ratioen på de R. lanatoides jeg har: CC.7577 har i gennemsnit 3,4 x så langt som bredt blad, CC.7574 har 3, KR.6385 har 3,6, og de to jeg har fra KC.9702 har hhv. 4 og 3,4. Enkelte blade på den ene KC.9702 har dog en bladlængde op til 4,7 x så langt som bredt. Alt i alt en gennemsnitlig blad-ratio på 3,5. Ca. den samme middelværdi som er indiceret i Cowans beskrivelse, og som iøvrigt også lader til at gøre sig gældende for KW.5971. Desuden siger han at den skulle adskille sig ved at have hvide blomster i modsætning til R. luciferum´s (som er indeholdt i R. lanatums beskrivelse) cremegule blomster, selvom R. luciferum jo også kan have hvide blomster iflg. Cowan. Det vil jo så sige at indsamningsnumrene af luciferum fra L&S. i 1936 og LS&T. i 1938 er blevet degraderet til at være indeholdt i R. lanatum, og at artsnavnet R. luciferum så skulle være ugyldigt. Så hvis Chamberlain ikke havde haft en finger med i spillet, havde de planter vi nu kender som R. lanatoides jo nok heddet R. luciferum!
At R. luciferum har mere tilfælles med R. lanatoides end med R. lanatum burde være åbenlyst, og efter min mening skulle man nok overveje om ikke R. lanatoides skulle være en subspecie af R. luciferum, eftersom Chamberlains beskrivelse af R. lanatoides allerede er indeholdt i Cowans beskrivelse af R. luciferum. Et lidt smallere blad eller hvid blomsterfarve burde ikke være nok til at berettige ny taxonomisk arts-status, men dog ssp.-status, da der lader til at være en generel tendens til at R. lanatoides vokser mere østligt end luciferum: Geografisk spændvidde fra vest med lanatum i Sikkim og Bhutan, R. luciferum i Tsari og Charme og R. lanatoides i Kongbo. Pemako og Pome.
Claus Staune
R. lanatoides. Samlemappen: login